Saturday, 27 June 2015

Filled Under:

UNITED NATIONS

Knowledge philic presents..





The name "United Nations", coined by United States President Franklin D. Roosevelt was first used in the Declaration by United Nations of 1 January 1942, during Second World War.

                                   

 

About the UN


The UN is helping build the better world its founders envisioned 70 years ago.

In 1945, nations were in ruins. World War II was over, and the world wanted peace.

51 countries gathered in San Francisco that year to sign a document.

The document was a Charter, creating a new organization, the United Nations.

70 years later, the United Nations is maintaining international peace and security.

It is promoting development and giving humanitarian assistance to those in need.

It is upholding international law, protecting human rights, and promoting democracy.

And now, its Member States are working together to fight climate change.

The UN is helping build the better world its founders envisioned 70 years ago.



In 1945, nations were in ruins. World War II was over, and the world wanted peace.

Overview

The United Nations is an international organization founded in 1945.  It is currently made up of 193 Member States.  The mission and work of the United Nations are guided by the purposes and principles contained in its founding Charter.

Member States

Each of the 193 Member States of the United Nations is a member of the General Assembly.  States are admitted to membership in the UN by a decision of the General Assembly upon the recommendation of the Security Council.

Main Organs

The main organs of the UN are the General Assembly, the Security Council, the Economic and Social Council, the Trusteeship Council, the International Court of Justice, and the UN Secretariat.  All were established in 1945 when the UN was founded. 

Leadership

The Secretary-General of the United Nations is a symbol of the Organization's ideals and a spokesman for the interests of the world's peoples, in particular the poor and vulnerable. The current Secretary-General of the UN, and the eighth occupant of the post, is Mr. Ban Ki-moon of the Republic of Korea, who took office on 1 January 2007. The UN Charter describes the Secretary-General as "chief administrative officer" of the Organization.

Secretariat

The Secretariat, one of the main organs of the UN, is organized along departmental lines, with each department or office having a distinct area of action and responsibility. Offices and departments coordinate with each other to ensure cohesion as they carry out the day to day work of the Organization in offices and duty stations around the world.  At the head of the United Nations Secretariat is the Secretary-General.

Funds, Programmes, Specialized Agencies and Others

The UN system, also known unofficially as the "UN family", is made up of the UN itself and many affiliated programmes, funds, and specialized agencies, all with their own membership, leadership, and budget.  The programmes and funds are financed through voluntary rather than assessed contributions. The Specialized Agencies are independent international organizations funded by both voluntary and assessed contributions.

 

UNO Quiz Questions and Answers
1. The Secretary–General of NATO is –
(A) Hans Blix (B) Willy Claes
(C) Ajit Singh (D) Anders Fogh Rasmussen
Answer: Anders Fogh Rasmussen

2. In which year a resolution ‘Uniting for Peace, was adopted by UN General Assembly?
(A) 1950 (B) 1960
(C) 1965 (D) 1980
Answer: 1950

3. UN General Assembly elects a President and how many Vice Presidents at the start of its each regular session ?
(A) 7 (B) 15
(C) 21 (D) 2
Answer: 21

4. To consider the large number of agenda items, General Assembly has how many main committees?
(A) 5 (B) 6
(C) 9 (D) 15
Answer: 6

5. The first meeting of the UN General Assembly was held in which of the following cities ?
(A) London (B) New York
(C) San Francisco (D) Teheran
Answer: London

6. The headquarters of a few agencies related to the UN are located in Vienna, which is in –
(A) Austria (B) Belgium
(C) Denmark (D) Sweden
Answer: Austria

7. Who among the following is the President of International Court of Justice ?
(A) Jose Maria Ruda (B) Michel Hansenne
(C) Jobril Aminu (D) Peter Tomka
Answer: Peter Tomka

8. The Director General of UNESCO is –
(A) Amadau Mahtar M’Bow (B) Michel Hansenne
(C) Dr. H.T. Mahler (D) Ms. Irina Bokova
See Answer:
Ms. Irina Bokova

9. Who is the President of the International Bank for Reconstruction and Development (World Bank)?
(A) Michel Camdessus (B) Gaston Thorn
(C) Barber Conable (D) Jim Yong Kim
Answer: Jim Yong Kim

10. The Director–General of the World Health Organisation is –
(A) Ms. Gro Harlem Brundtland (B) Dr. Francis Blanchard
(C) Dr. Hans Blix (D) Dr. Margaret Chan
Answer: Dr. Margaret Chan

11. The normal term of office of the UN Secretary–General is –
(A) 3 years (B) 4 years
(C) 5 years (D) 6 years
Answer: 5 years

12. Admission of States to the membership of the UN is made by –
(A) Simple majority of the General Assembly
(B) Unanimous vote of the General Assembly
(C) The Security Council
(D) Two–thirds majority of the General Assembly members present and voting, on the recommendation of the Security Council
Answer: (D)
Two–thirds majority of the General Assembly members present and voting, on the recommendation of the Security Council

13. Which one of the following international organisations does India disapprove of ?
(A) ASEAN (B) NATO
(C) FAO (D) OPEC

Answer: NATO

14. The headquarters of all the following international organisations are based at Vienna, except –
(A) United Nations Industrial Development Organisation
(B) Organisation of Petroleum Exporting Countries
(C) United Nations, Development Programme
(D) International Atomic Energy Agency

Answer: United Nations, Development Programme

15. Which of the following international agencies of the UN is the only distinctive inter–governmental organisation concerned with children’s welfare ?
(A) UNESCO (B) UNICEF
(C) WHO (D) UNHCR
Answer: UNICEF
16. The official languages of the United Nations are –
(A) African, Chinese, English, French, German and Spanish
(B) Arabic, Chinese, English, French, Russian and Spanish
(C) Arabic, Japanese, Chinese, English, French and German
(D) Chinese, English, French, Hindi, Japanese and Spanish
Answer: Arabic, Chinese, English, French, Russian and Spanish


17. Which of the following organisations is, among other things, concerned with human rights and freedoms without distinction of race, sex, language, or religion ?
(A) UNICEF (B) UNFPA
(C) UNESCO (D) None of these
Answer: UNESCO

18. The UN charter was ratified in 1945 by –
(A) 25 nations (B) 29 nations
(C) 33 nations (D) 37 nations
Answer: 29 nations

19. The UN Charter was finalised at .........and became effective on............
(A) San Francisco; 24th October, 1945
(B) Dumbarton Oaks, 5th March, 1944
(C) Yalta, 2nd February, 1945
(D) Teheran, 24th October, 1943
Answer: San Francisco; 24th October, 1945

20. Which of the following counties is not a member of the United Nations ?
(A) Cuba (B) Israel
(C) South Africa (D) Taiwan
Answer: Taiwan

0 comments:

DOWNLOAD EBOOKS