Wednesday, 4 November 2015

Filled Under:

Ssc history question

1. Who was the founder of Haryanka dynasty?
Answer: Bimbisara
2. Who was the last ruler of Nanda dynasty?
Answer: Dhana Nanda
3. Which Indian bird or animal was widely exported during the Sangam Age?
Answer: Peacock
4. Where was the central point or meeting point of Indo-Roman trade?
Answer: Alexandria
5. Which Sangam composition is known as 'The Bible of Tamil Land'?
Answer: Tirukkural
6. Who were the richest and biggest land owning class during the Sangam Age?
Answer: Velas
7. Who wrote Shilappdikaram in Sangam Literature?
Answer: Elango Adigal
8. Indra Vihara was the monastery of which religion?
Answer: Buddhist
9. How many literary compositions were there in Sangam Literature?
Answer: Eight
10. What was called Iravu during the Sangam Age?
Answer: Extra demands or forced gift.
11. Udiyageral was a ruler of which dynasty?
Answer: Chera dynasty
12. The students of Sangam Age were called by which name?
Answer: Pillai
13. Which type of village was known as Mudur in Sangam Age?
Answer: Old village
14. Which particular site is believed to represent the meeting point of the three Sangam Kingdoms?
Answer: Madukkarai
15. What was the state emblem of Pandya rulers?
Answer: Fish
16. Who was the composer of 'Manimekalai'?
Answer: Sitalai Sattanar
17. Where was the second Sangam Literature held?
Answer: At Kapatapuram or Alaiway
18. What were Mauryans called by Jainism and Buddhism?
Answer: Mayur
19. Who was the founder of Maurya Empire?
Answer: Chndragupta Maurya
20. What was the early name of Chanakya?
Answer: Vishnugupta

0 comments:

DOWNLOAD EBOOKS