Saturday, 30 January 2016

Filled Under:

Current Affair Recap of the week,,,

Current Affairs Recap of the Week: 25 January - 30 January 2016

•    Anti-Leprosy day was celebrated on 30 January 2016 in the memory of his selfless efforts and care for the people affected by leprosy – Mahatma Gandhi

•    The country that unveiled its first stealth fighter plane and named it Mitsubishi Advanced Technology Demonstrator-X or X-2 – Japan

•    The Central Statistics Office revised GDP growth rate for FY 2014-15 from 7.3 percent to – 7.2 percent

•    The Central Statistics Office revised GDP growth rate for FY 2013-14 from 6.9 percent to – 6.6 percent

•    They were conferred upon 2015 Prince Mahidol Award by the Royal family of Thailand for achievements in medicine and public health worldwide - Professor Morton Mower and Sir Michael Marmot

•    The Supreme Court directed the Union Government to investigate conditions of three lakh nurses who are working in – Private establishments across the country

•    The 61st National School Athletic championships kick started on 29 January 2016 at - Olympian Rahman Stadium, at Kozhikode in Kerala

•    The Legislative Department in the Ministry of Law & Justice on 28 January 2016 constituted an expert committee to review the - Specific Relief Act, 1963

•    The book titled Nathuram Godse - The Story of an Assassin is authored by - Anup Ashok Sardesai

•    Ministry of Culture on 28 January 2016 released a commemorative coin of 150 rupees and a circulation coin of 10 rupees on - Lala Lajpat Rai

•    World Health Organization (WHO) predicted, three to four million people could be infected with Zika virus in the Americas in – 2016

•    President Pranab Mukherjee on 28 January 2016 sought additional information on certain provisions of - Gujarat anti-terror Bill

•    AK Singh launched the mobile application MITRA to secure safety of women in emergencies. He is the Lt Governor of - Puducherry

•    He was appointed as the head of one-man judicial commission by the Union Government to probe Rohith Vemula suicide incident in the University of Hyderabad - Ashok K Roopanwal

•    Lady appointed as the Chief Marketing Officer (CMO) of Twitter Inc on 26 January 2016- Leslie Berland

•    The rowing champion who won gold medal the men single scull in the 34th Senior National Rowing Championship at Hussainsagar Lake, Hyderabad is - Santosh Kadale

•    The managing director of Gujarat State Electricity Company Limited who was appointed as the Chairman and Managing Director of NTPC Limited is - Gurdeep Singh

•    The founder of psychedelic rock band Jefferson Airplane who died on 28 January 2016 is - Paul Kantner

•    Donald Kaberuka on 28 January 2016 was appointed as - African Union's High Representative for the peace fund

•    Nisid Hajari won the 2016 William E. Colby Award for his book titled - Midnight's Furies: The Deadly Legacy of India's Partition

•    The city that topped the 1st batch of 20 Smart Cities announced by the Union Government on 28 January 2016 – Bhubaneswar

•    Union Government on 28 January 2016 signed an 80 million US dollar loan agreement with the Asian Development Bank (ADB) to continue improving infrastructure in - Agartala and Aizwal

•    The Australian Olympic diving gold medalist who announced his retirement from the sport on 28 January 2016 - Matthew Mitcham

•    Person appointed as Lokayukta of Uttar Pradesh on 28 January 2016 - Justice Sanjay Mishra

•    WWF-India on 27 January 2016 claimed that they spotted the endangered snow leopards for the first time in - North Sikkim Plateau

•    Intelsat, the commercial satellite giant, on 27 January 2016 announced successful launch of - Inteslat 29e

•    She won the 12th Sub-Junior National billiards championship title - Doyel Dey

•    Persons of Indian-origin who were on 26 January 2016 honoured with the Order of Australia, highest civilian honour of Australia - Sajeev Koshy, Chennupati Jagadish and Jay Chandra

•    The former captain of Indian basketball team in the first Asian Games in 1951, who died on 25 January 2016 is – Ranbir Chopra

•    The Australian batsman who won the prestigious Allan Border Medal for 2016 is – David Warner

•    The Indian activist who is selected for the 8th Human Rights Award by Amnesty International Germany is - Henri Tiphagne

•    The US-based global consulting and technology services company acquired by Cognizant is - KBACE Technologies Inc

•    Person selected for the 2016 Technical Achievement Award of the Academy of Motion Picture Arts and Sciences on 22 January 2016 - Cottalango Leon

•    First civil servant of India to scale Mount Vinson Massif, the highest peak in the Antarctica on 17 January 2016 - Aparna Kumar

•    Department of Religious Affairs of a country in January 2016 issued a law that makes it mandatory for men of the nation to marry at least two wives – Eritrea

•    The fourth International Conference on Family Planning (ICFP) was held in - Nusa Dua, Indonesia

•    The state which got Union Government approval to install solar energy panels on 10000 EWS houses for the first time at a cost of 253 crore rupees PMAY under Urban Housing Mission -Tamil Nadu

•    The Pakistan Cricketer who retired from International Cricket on 27 January 2016 - Imran Farhat

•    Union Cabinet on 27 January 2016 approved a proposal for raising 17 more India reserve battalions in the states - Jammu and Kashmir and Left-wing extremism affected states

•    Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) on 27 January 2016 gave its approval for the Hybrid Annuity Model as one of the modes of delivery for implementing the - Highway projects

•    Delhi Government on 27 January 2016 constituted a commission of inquiry to probe into the complaints of crime against women in the national capital since February 2013 headed by - Retired District Judge Dinesh Dayal

•    Sajeev Koshy settled in Melbourne was honoured with the highest civilian honour, the Order of Australia for - His service to dentistry

•    The hockey player who was awarded with the men's International Hockey Federation Player of the Year award for 2015 is - Robert Van der Horst

•    The Bollywood actor who was honoured with the third Yash Chopra Memorial Award in Mumbai is – Rekha

•    The West Indies batsman who on 22 January 2016 retired from international cricket is - Shivnarine Chanderpaul

•    India signed a protocol to amend the existing Double Taxation Avoidance Convention with - Armenia

•    He joined Don Bradman and Herb Elliott to become the third sportsman to be named a Companion of the Order of Australia - Rod Laver

•    She won the National sub-junior snooker title by defeating Anushi Seth – Ishika Shah

•    He took charge as the Permanent Representative of India to the UN by presenting his credentials to the UN Secretary-General Ban Ki-moon – Syed Akbaruddin

•    India's rank in Transparency International's Corruption Perceptions Index 2015 – 76

•    It was adjudged as the most corrupt-free country in the world by the Transparency International in its Corruption Perceptions Index 2015 – Denmark

•    The parliament of this country on 26 January 2016 voted on a proposal to confiscate asylum seekers' personal possessions in order to pay their upkeep - Denmark

•    The pioneer of artificial intelligence, who died on 24 January 2016 at Boston's Brigham and Women's Hospital due to cerebral hemorrhage is - Marvin Minsky

•    India returned to the summit of the Test rankings for the first time since - August 2011

•    The Scheduled Castes and the Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Amendment Act, 2015 came into effect from - 26 January 2016

•    The theme of the International Customs Day, organised in commemoration of formation of World Customs Organisation, observed every year on 26 January – Digital Customs: Progressive Engagement

•    He was awarded with the country's highest peacetime gallantry award Ashok Chakra on 26 January 2016 – Lance Naik Mohan Nath Goswami

•    Arunachal Pradesh was recommended by the Union Cabinet to be brought under Presidential Rule under the Article – Article 356 of Indian Constitution

•    Prime Minister Narendra Modi and French President Francois Hollande on 25 January 2016 jointly inaugurated the interim secretariat of International Solar Alliance (ISA) at – Gurgaon

•    The famous malayali comedy actress who died on 25 January 2016 in Hyderabad - Kalpana Ranjani

•    The 11-day Bargarh's Dhanu Yatra that concluded on 25 January 2016 commemorates the death of - King Kansa

•    Union Government on 25 January 2016 launched Sahaj Scheme for - online booking of LPG cylinders

•    The theme of the 6th National Voters' Day (NVD) observed across the country on 25 January 2016 - Inclusive and Qualitative Participation

•    India observed 9th National Girl Child Day on - 24 January

•    India on 24 January 2016 won the first T20 Asia cup cricket for Blind at Jawaharlal Nehru stadium of Kochi by defeating - Pakistan by 44 runs

•    India's Ace Shuttler, who on 24 January 2016 won the Malaysia Masters Grand Prix Gold Badminton title is - PV Sindhu

•    The Presidential election of Portugal was won by - Marcelo Rebelo de Sousa

•    The number of agreements signed between India and France on 24 January 2016 at the India-France Business Summit held at Chandigarh - 16

•    The title of the 19th National e-governance Conference held at Nagpur in Maharashtra - Transforming India

•    The Organisation that won gold award for innovative use of technology in e-Governance category in National e-Governance Awards 2015-16 on 22 January 2016 - EPFO, (Employment Provident Fund Organization)

•    The Organisation that won gold award for the use of ICT for Development by Non-Government Institutions category in National e-Governance Awards 2015-16 on 22 January 2016 - Western Union, Mumbai

•    The 46th statehood day of Himachal Pradesh was celebrated on – 25 January 2016

•    India Railways inaugurated India's first high speed public Wi-Fi service on 22 January 2016 at - Mumbai Central station

•    For the Jeevan Raksha Padak Awards, the certificates are signed by the - Union Home Minister

•    The company that has launched India's first social mobile wallet Udio is - TranServ

•    Maharashtra's first Solar Power operated Mini-Water Supply Plant was commissioned in - Hingna village of Mouda Taluka in Nagpur district

•    A team of Indo-German geologists and palaeontologists may have found fossils of a 135-million-year old herbivorous dinosaur, possibly the oldest such fossil found in this century, in the region of– Kutch, Gujarat

•    ONGC received environmental clearance from the Ministry of Environment and Forests for drilling 45 developed wells in - Krishna Godavari basin

•    The player from Hong Kong who won 11Even Sports 2015 ITTF World Junior Circuit Finals in the girls' category is - Zhu Chengzhu

•    The Brisbane Heat batsman who was named as the Big Bash League's player of the tournament is - Chris Lynn

•    An Indian-origin Muslim cleric who has been conferred an honorary doctorate by the University of Leicester in recognition of his work for his local community is - Muhammad Shahid Raza

•    The 5-day annual summit of World Economic Forum (WEF) came to a close on 23 January 2016 in - Davos

•    The 42-crore rupees project sanctioned under the National Cyclone Risk Mitigation Programme and funded by World Bank is being implemented in exceedingly vulnerable seaside pockets of - Kendrapara district of Odisha

•    Facebook will construct its first data centre facility at - Ireland's Clonee village

•    Taking forward the strategic relationship between the two countries to the next level, India will build a satellite tracking and imaging centre in - Southern Vietnam's Ho Chi Minh City

Today's quiz

1.    Who on 29 January 2016 won the Australian Open women's doubles tennis title?
a)    Rishika Sunkara & Serena Williams
b)    Sania Mirza & Martina Hingis
c)    Rishika Sunkara & Martina Hingis
d)    Sania Mirza & Serena Williams

2.    The 61st National School Athletic championships kick started on 29 January 2016 at Olympian Rahman Stadium, at
a)    Kochi, Kerala 
b)    Kozhikode, Kerala 
c)    Indore, Madhya Pradesh
d)    Jamshedpur, Jharkhand

3.    The Union Cabinet on 27 January 2016 approved to increase Authorized Share Capital of the NSFDC from 1000 crore rupees to what amount for the development of Scheduled Caste?
a)    1700 crore rupees 
b)    1100 crore rupees
c)    1200 crore rupees
d)    1500 crore rupees

4.    The Legislative Department in the Ministry of Law & Justice on 28 January 2016 constituted an expert committee to review the Specific Relief Act of 
a)    1877
b)    1948
c)    1963
d)    1973

5.    Iran on 28 January 2016 signed two agreements covering new aircraft orders and a comprehensive civil aviation co-operation package with 
a)    Airbus
b)    Boeing 
c)    Raj Hamsa Ultralights
d)    Lockheed Martin‎

6.    Who on 28 January 2016 won the 2016 William E Colby Award for Best Military Book for Midnight's Furies: The Deadly Legacy of India's Partition?
a)    Nisid Hajari 
b)    Douglas V. Mastriano 
c)    Logan Beirne 
d)    Michael Franzak

7.    Who on 28 January 2016 was appointed as the African Union's High Representative for the peace fund?
a)    Alpha Oumar Konaré
b)    Nkosazana Dlamini-Zuma
c)    Pierre Buyoya
d)    Donald Kaberuka

8.    The guitarist and songwriter Paul Kantner who died on 28 January 2016 was founder of which psychedelic rock band?
a)    Pink Floyd
b)    The Doors
c)    Jefferson Airplane
d)    Tame Impala

9.    Name the state that on 28 January 2016 announced a pay hike for about 85000 Gana Sikshaks and Sikshya Sahayaks of the state.
a)    Odisha
b)    Karnataka
c)    Assam
d)    Bihar

10.    Who on 28 January 2016 was appointed as the Chairman and Managing Director of NTPC Limited?
a)    Arup Roy Choudhury
b)    Gurpreet Singh
c)    Harpreet Singh
d)    Gurdeep Singh

11.    Who on 28 January 2016 won gold medal in 2000mts Open Single Scull in the 34th Senior National Rowing Championship?
a)    Gurpreet Kaur
b)    Navneet Kaur
c)    Jagjeet Singh
d)    Harpreet Kaur

12.    Name the Australian Olympic diving gold medalist who announced his retirement from the sport on 28 January 2016.
a)    Grant Nel 
b)    Matthew Mitcham
c)    Ian Thorpe
d)    Jack Laugher

13.    Who won the 12th Sub-Junior National billiards championship title in the fourth week of January 2016?
a)    Ishika Shah
b)    Doyel Dey
c)    Anushi Seth
d)    Lahiri Sinapara

14.    Who was appointed as Lokayukta of Uttar Pradesh on 28 January 2016?
a)    Ranjan Gogoi 
b)    Prafulla C Pant
c)    Sanjay Mishra
d)    Virendra Singh

15.    Ministry of Culture on 28 January 2016 released a commemorative coin of 150 rupees and a circulation coin of 10 rupees on 
a)    Mahatma Gandhi 
b)    Bal Gangadhar Tilak 
c)    Lala Lajpat Rai
d)    Gopal Krishna Gokhale

Answers

1-(b)    6-(a)    11-(b)
2-(a)    7-(d)    12-(b)
3-(c)    8-(c)    13-(b)
4-(c)    9-(a)    14-(c)
5-(a)    10-(b)    15-(c)

@knowledgephilic

By::Shubham mishra

0 comments:

DOWNLOAD EBOOKS