Friday, 29 January 2016

Filled Under:

Current Affair Recap,,,,

Current Affairs Recap of the Day: 29 January 2016

•    The 61st National School Athletic championships kick started on 29 January 2016 at - Olympian Rahman Stadium, at Kozhikode in Kerala

•    The Legislative Department in the Ministry of Law & Justice on 28 January 2016 constituted an expert committee to review the - Specific Relief Act, 1963

•    Iran and Airbus on 28 January 2016 signed two agreements covering new aircraft orders and a comprehensive civil aviation co-operation package and includes purchase of - 118 new Airbus aircrafts

•    The book titled Nathuram Godse - The Story of an Assassin is authored by - Anup Ashok Sardesai

•    Ministry of Culture on 28 January 2016 released a commemorative coin of 150 rupees and a circulation coin of 10 rupees on - Lala Lajpat Rai

•    World Health Organization (WHO) predicted, three to four million people could be infected with Zika virus in the Americas in – 2016

•    Odisha Government has announced a pay hike for about - 85000 Gana Sikshaks and Sikshya Sahayaks of the state

•    President Pranab Mukherjee on 28 January 2016 sought additional information on certain provisions of - Gujarat anti-terror Bill

•    Bollywood star Akshay Kumar-led film 'Airlift'was declared tax free in - Uttar Pradesh

•    Any individual will not be able to book more than six tickets online in a month from IRCTC website from his/her user ID from – 15 February 2016

•    US National Football League (NFL) said that it is has launched a comprehensive investigation into the findings of an Al Jazeera documentary on sports doping in - Professional Sports

•    AK Singh launched the mobile application MITRA to secure safety of women in emergencies. He is the Lt Governor of - Puducherry

•    He was appointed as the head of one-man judicial commission by the Union Government to probe Rohith Vemula suicide incident in the University of Hyderabad - Ashok K Roopanwal

•    The country with which Iran signed 17 documents and letters of intent to broaden bilateral cooperation – China

•    Lady appointed as the Chief Marketing Officer (CMO) of Twitter Inc on 26 January 2016- Leslie Berland

•    The rowing champion who won gold medal the men single scull in the 34th Senior National Rowing Championship at Hussainsagar Lake, Hyderabad is - Santosh Kadale

•    The managing director of Gujarat State Electricity Company Limited who is appointed as the Chairman and Managing Director of NTPC Limited is - Gurdeep Singh

•    The founder of psychedelic rock band Jefferson Airplane who died on 28 January 2016 is - Paul Kantner

•    Donald Kaberuka on 28 January 2016 was appointed as - African Union's High Representative for the peace fund

•    Nisid Hajari won the 2016 William E. Colby Award for his book titled - Midnight's Furies: The Deadly Legacy of India's Partition

 
Today's quiz

1.    Union Minister for Shipping and Road Transport & Highways Nitin Gadkari recently laid the foundation stone for construction of a passenger jetty at Kanhoji Angre Island to develop it as a tourist destination. The island is situated in which state?
a)    Goa
b)    Maharashtra
c)    Kerala
d)    Tamil Nadu

2.    Union Ministry of Skill Development and Entrepreneurship on 28 January signed a MoU with which Academy to achieve the Prime Minister's vision of making India skill capital of the world?
a)    Yashaswi Academy for Skills
b)    Tejashwi Academy of Skills
c)    Sardar Vallabhai Patel Academy
d)    CV Raman Industrial Training Institute

3.    5th edition of the Technotex will be held from 21 April – 23 April 2016 in which city?
a)    New Delhi
b)    Jaipur
c)    Mumbai
d)    Chennai

4.    What is the theme of the Technotex 2016 that will be held from 21 April – 23 April 2016?
a)    Technical Textiles – Towards a Smart Future
b)    Technical Textiles and Make in India
c)    Towards a Smart Textile
d)    Technical Textiles – Towards a Inclusive Society

5.    The 61st National School Athletic championship started on 29 January 2016 in which of the following states?
a)    Tamil Nadu
b)    Haryana
c)    Kerala
d)    Bihar

6.    By winning the Australian Open 2016 on 29 January 2016, the pair of Sania Mirza and Martina Hingis has won how many titles in a row?
a)    Seven
b)    Eight
c)    Twelve
d)    Nine

7.    The pair of Sania Mirza and Martina Hingis defeated which tennis pair to win the Australian Open 2016 on 29 January 2016?
a)    Andrea Hlavackova and Lucie Hradecka
b)    Lucie Hradecka and Ana Ivanovic
c)    Ana Ivanovic and Andrea Hlavackova
d)    Victoria Arazenka and Ana Ivanovic

8.    Nisid Hajari won the 2016 Colby Award given by the Norwich University for his book titled
a)    A Road We Do Not Know: A Novel of Custer at the Little Bighorn
b)    Midnight's Furies: The Deadly Legacy of India's Partition
c)    Matterhorn: A Novel of the Vietnam War
d)    Generals of the Bulge: Leadership in the U.S. Army's Greatest Battle

9.    Which European country on 29 January 2016 announced to deport failed asylum seekers following the footsteps of Sweden?
a)    Denmark
b)    France
c)    Finland
d)    Norway

10.    Which of the following countries will be included by Germany in its list of safe countries as it tries to curb growing number of migrants?
a)    Morocco, Tunisia and Libya
b)    Libya, Algeria and Tunisia
c)    Algeria, Morocco and Syria
d)    Algeria, Morocco and Tunisia

11.    Who won the V Shantaram Lifetime Achievement Award at the 14th edition of Mumbai International Film Festival (MIFF) 2016?
a)    Mohammed Ali Naqvi
b)    Hemal Trivedi
c)    Joshua Oppenheimer
d)    Naresh Bedi

12.    In a statement issued by Ministry of Railways, with effect from 15 February 2016 for how many times an individual can book an e-ticket in a month?
a)    Seven
b)    Four
c)    Six
d)    Five

13.    According to Union Government, what is the capacity of thermal power that was added in last 20 months?
a)    20000 MW
b)    30000 MW
c)    25000 MW
d)    15000 MW

14.    For how many years the Agreement between India and Pakistan relating to Rail Communication signed on 28 June 1976 was extended by the Ministry of External Affairs (MEA) on 29 January 2016?
a)    Four
b)    One
c)    Two
d)    Three

15.    In which state the Akshay Kumar-led film Airlift was made tax-free?
a)    Maharashtra
b)    Uttar Pradesh
c)    Rajasthan
d)    Madhya Pradesh

Answers

1-(b)    6-(b)    11-(d)
2-(a)    7-(a)    12-(c)
3-(c)    8-(b)    13-(b)
4-(a)    9-(c)    14-(d)
5-(c)    10-(d)    15-(b)

@knowledgephilic

0 comments:

DOWNLOAD EBOOKS