Wednesday, 9 March 2016

Filled Under:

February current affairs 40 questions

50 CURRENT AFFAIRS QUESTION of FEBRUARY

1) Which of the following new train services will be introduced by the Indian Railways?
Ans. Humsafar, Tejas & UDAY
2) Which committee has been set up to consider ST status to six communities of Assam?
Ans. Mahesh Kumar Singla committee
3) Which of the following institute is the largest residential institute for the tribals in the world?
Ans. Kalinga Institute of Social Sciences (KISS)
4) Who has been appointed as the new chairman of the International Association of Athletics Federations (IAAF)?
Ans. Rozle Prezelj
5) Which campaign has been launched by Twitter for women empowerment in India?
Ans. #PositionOfStrength
6) Which is the India’s first digital state?
Ans. Kerala
7) Who is elected as the new President of the Republic of Kosovo?
Ans. Hashim Thaci
8) Who has won 2015 FMSCI Motorsports Man of the Year Trophy?
Ans. Armaan Ebrahim
9) Who is heading a five-member task force to rationalise central government staff?
Ans. Rajiv Kumar
10) Santosh Trophy is related to which sports?
Ans. Football
11) Who has won the first All India Open Invitational Snooker Championship 2016?
Ans. Rahul Sachdev
12) The National Science Day is celebrated on which date in India?
Ans. February 28
13) Who has won 2016 Dubai ATP Tennis title?
Ans. Stan Wawrinka
14) Who has bagged the best sound award at the 63rd annual Golden Reel Awards 2016?
Ans. Resul Pookutty
15) Which is the best picture award winner at the 88th annual Academy Awards 2016?-
Ans. Spotlight
16) Who has been appointed as the first Chairman of the Banks Board Bureau (BBB)?
Ans. Vinod Rai
17) India’s first IT co-operative UL CyberPark has been set up in which state?
Ans. Kerala
18) B K Garudachar, who died recently, was related to which sports?
Ans. Cricket
19) Who has been appointed as the Chairperson of the Governing Council of International Fund for Agriculture Development (IFAD)?
Ans. Dinesh Sharma
20) Who of the following NASA astronaut has visited India recently?
Ans. Sunita Williams
21) Who has been elected as the new President of FIFA?
Ans. Gianni Infantino
22) Who has been chosen for the Dinanath Mangeshkar award?
Ans. Sanjay Leela Bhansali
23) Which cricket team has won the 2015-16 season’s Ranji Trophy title?
Ans. Mumbai
24) Who has been honoured with the Aryabhata Award 2013?
Ans. Avinash Chander
25) According to Railway Budget 2016-17, which research organisation will be set up under Railways?
Ans. SRESTHA
26) . India’s first rail-auto transportation and logistics hub will come up in which state?-
Ans. Tamil Nadu
27) Which city is the host for the 13th World Spice Congress (WSC)?-
Ans. Ahmedabad
28) Which state has launched ‘Niramaya’ scheme for distribution of free medicines?
Ans .Odisha
29) . The NDDB foundation for Nutrition (NFN) has launched the ‘Gift Milk’ initiative in which state?
Ans. Telangana
30) The Muziris Heritage Project is the tourism project of which state of India?
Ans. Kerala
31) What is the name of the recently launched India’s first electric scooter?
Ans. S340
32) The Central Excise Day is observed on which date?
Ans. February 24
33) The world’s first fast-acting anti-rabies drug “RMAb” will be launched in which country?-
Ans.  India
34) Which bank has won the first ever Green Bond Pioneer Award 2016?-
Ans. Yes Bank
35) Who has been conferred with the Germany’s prestigious ‘Cross of the Order of Merit’?-
Ans. Goverdhan Mehta
36) . Which company has bagged the Global CSR Excellence & Leadership Awards in the category of Best Environment-Friendly Project?
Ans. GVK Biosciences
37) Which cricketer has been appointed as the UNDP National Goodwill Ambassador For Youth in Bangladesh?-
Ans. Mashrafe Bin Mortaza
38) Who will become the first women umpire to officiate in the ICC World Twenty20 cricket?-
Ans. Kathleen Cross
39) . Nargol port is located in which state?-
Ans. Gujarat
40) Which country has won 2016 Trans-Tasman Trophy of Cricket?-
Ans. Australia







Download knowledge philic E-books




Download from here=>

0 comments:

DOWNLOAD EBOOKS