Thursday, 31 March 2016

Filled Under:

Gk Questions asked in railway exam 31March 2016: (1st shift)

Gk Questions asked in railway exam 31March 2016: (1st shift)

Hello philic's
We have received the following questions from aspirants who have appeared for today's exam . If you have any more questions from the exam, then do share it in the comment section.

Let's start...

1. Which Day is celebrated as ''Rasthriya ektha diwas''?
Ans. 31st October.

2. Which site is considered as World heritage site by unesco in 1985?
Ans. Kaziranga National Park.

3. Who plays a key role in setting up of Nalanda university?
Ans. George Yeo.

4.Osama Binladen was killed in which town of Pakistan?
Ans. Abottabad.

5. Water droplets cause rainbow due to?
Ans. Reflection, Refraction and Dispersion.

6. 1 rs and 2 rs coins are made up of
?Ans. Ferritic Steel.

7. Nfc is based on?
Ans. RFID (Radio Frequency Identification).

8. Find Odd man out? (Buland Darwaza , Gateway of India , Agra Fort ,Jodhabai palace)
Ans. Gateway of India

9. Find Odd man out? (malware, phishing , ransom ware , spam)
Ans. Spam

10.What's Common thing among …. Boat , ship , submarine , yatch
Ans. All are water transports.

11. Who was the mentor of Gandhiji ?
Ans. Gopal Krishna Gokhale.

12. Which governor did Partition of Bengal in 1905 ?
Ans. Lord Curzon.

13. Abbreviation of IMO?
Ans. International Maritime Organisation.

14. Who was 1st lady cm of Indian state?
Ans. Suchetra Kriplani.

15. Crop insurance scheme comes under
?Ans. Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana(PMFBY).

16. Nustar – x ray is use to detect?
Ans. High energy X-rays.

17. In computer Webpages are written in?
Ans. HTML.

18. Captcha is used for ?
Ans. Human detection.

19. Which Cricketer  hit 6 6's in a over in T20 is
?Ans. Yuvraj Singh.

500 expected science questions for Railway in pdf -in Hindi
#५००_सामान्य_विज्ञान_प्रश्नोत्तरी:-

http://www.knowledgephilic.com/2016/03/500-expected-science-questions-for-railway-aspirants-in-hindi.html

20. Which State is Major tea producing?
Ans. Assam.

21. In which year Asian games held in india for first time in ?
Ans. 1951.

22. Nasa is located at ?
Ans. Washington DC.

23. Larynx is also called?
Ans. Voice box.

24. The venue of 2018 Fifa world cup?
Ans. Russia.

25. Green highway policy is for?
Ans. Sustainable Development.

26. Who was 1st Home Minister of India?
Ans. Sardar Patel.

27. What is the Authority of RBI?
Ans. India's central banking and monetary authority.

28.In which area Most spread forest in India?
Ans. Tropical Deciduous Forests.

29. Dialysis is used for treatment of?
Ans. Kidneys.

30. Who appoints Governer of state in India?
Ans. President.

31. Evaporation of liquid to absorb heat is a principle used in which device?
Ans. Refrigerator.

32. Who was the winner at Glassgow 2014 Common Wealth games badminton?
Ans. Parupalli Kashyap.

33. Kudankulam nuclear power plant is located in which State?Ans. Tamil Nadu.

34. Chandrayan-1 was launced in which year ?
Ans. 2008.



Current affairs byte for Railway aspirants 2016 in PDF along with expected questions
http://www.knowledgephilic.com/2016/03/current-affairs-byte-for-railway-aspirants-2016.html

Note:- Please do share other questions asked in Today's First shift exam.All the best!!!

0 comments:

DOWNLOAD EBOOKS