Thursday, 21 April 2016

Filled Under: ,

Verbal Reasoning Test part-1


Alphabet Series completion - Reasoning Test : Verbal 

Reasoning Test 
                                                                 
part-1
Alphabet Series completion - Reasoning Test : Verbal Reasoning Online Test 
                                                                 
part-1
Hello dear,
This test consists of ten multiple choice objective questions with answers. Simply select one of the answer choices. If you prefer, you also have a choice to print these questions and work out at your convenient time.
Once you have answered all the ten questions in this test, you can share your score for this test and the total score for all the tests you attempted today. 
In each of the following questions, various terms of an alphabet series are given with one or more terms missing as shown by (?). Choose the missing terms out of the given alternatives.

1) AZ, GT, MN, ?, YB 
 A.    KF

 B.    RX

 C.    SH

 D.    TS

Answer / Explanation :

Answer : C.
First letter moves 6 steps forward. Second letter moves 6 steps backward.


2) AZ, CX, FU, ? 
 A.    IR

 B.    IV

 C.    JQ

 D.    KP


Answer / Explanation :
Answer : C.
The first letter moves 2, 3, 4 ... steps forward. The second letter moves 2, 3, 4 ... steps backward.

3) AZ, BY, CX, ? 
 A.    EF

 B.    GH

 C.    IJ

 D.    DW


Answer / Explanation :
Answer : D.
The first letter moves one step forward. The second letter moves one step backward.

4) DKY, FJW, HIU, JHS, ? 
 A.    KGR

 B.    LFQ

 C.    KFR

 D.    LGQ


Answer / Explanation :
Answer : D.
The first letters are alternate. The second letter of moves one step backward to obtain the second letter of the successive term. The third letter moves two steps backward to obtain the third letter of the subsequent term.

5) ?, SIY, OEU, KAQ, GWM, CSI 
 A.    WNE

 B.    WNB

 C.    WNE

 D.    WMC


Answer / Explanation :
Answer : D.
The lettersmove four steps backward to obtain the letters of the next term

6) CMW, HRB, ?, RBL, WGQ, BLV 
 A.    MWG

 B.    LVF

 C.    LWG

 D.    WMX


Answer / Explanation :
Answer : A.
The letters move five steps forward.

7) BXJ, ETL, HPN, KLP, ? 
 A.    NHR

 B.    MHQ

 C.    MIP

 D.    NIR

Answer / Explanation :
Answer : A.
The first, second and third letters move three steps forward, four steps backward and two steps forward respectively.

8) QPO, SRQ, UTS, WVU, ? 
 A.    XVZ

 B.    ZYA

 C.    YXW

 D.    VWX


Answer / Explanation :
Answer : C.
Each term consists of three consecutive letters in reverse order. The first letter and the last letter of the next term are the same.

9) JE, LH, OL, SQ, ? 
 A.    WV

 B.    WX

 C.    VW

 D.    XW


Answer / Explanation :
Answer : D.
The first letter moves 2, 3, 4 ... steps forward. The second letter moves 3, 4, 5 ... steps forward.

10) AD, EH, IL, ?, QT Incorrect!
 A.    LM

 B.    MN

 C.    MP

 D.    OM

Answer / Explanation :

Answer : C.

The letters move four steps forward.
 move four steps forward.

0 comments:

DOWNLOAD EBOOKS