Thursday, 21 April 2016

Filled Under: ,

Verbal Reasoning Test : part-2

Alphabet Series completion - Reasoning Test : Verbal 

Reasoning Test 
                                         
part-2
Alphabet Series completion - Reasoning Test : Verbal Reasoning Test 
                                                                 part-2
Hello dear,
This test consists of ten multiple choice objective questions with answers. Simply select one of the answer choices. If you prefer, you also have a choice to print these questions and work out at your convenient time.
Once you have answered all the ten questions in this test, you can share your score for this test and the total score for all the tests you attempted today. 
In each of the following questions, various terms of an alphabet series are given with one or more terms missing as shown by (?). Choose the missing terms out of the given alternatives.

In each of the following questions, various terms of an alphabet series are given with one or more terms missing as shown by (?). Choose the missing terms out of the given alternatives.

1) BMO, EOQ, HQS, ?

 A.    KSU

 B.    LMN

 C.    SOV

 D.    SOW

Answer / Explanation :
Answer : A.
The first letter moves 3 steps forward. The second and third letters move 2 steps forward.

2) AC, FH, KM, PR, ?

 A.    UW

 B.    VW

 C.    UX

 D.    TV

Answer / Explanation :
Answer : A.
The letters move 5 steps forward.

3) T, R, P, N, L, ?, ?

 A.    J, G

 B.    J, H

 C.    K, H

 D.    K, I

Answer / Explanation :
Answer : B.
The letters move 2 steps backward.

4) R, U, X, A, D, ?

 A.    F

 B.    G

 C.    H

 D.    I

Answer / Explanation :
Answer : B.
The letters move 3 steps forward.


5) B, E, D, F, ?, H, J, ?, L

 A.    I, M

 B.    M, I

 C.    I, N

 D.    J, M

Answer / Explanation :
Answer : A.
Divide the series into groups of three letters each. In each group, the second letter is 3 steps ahead of the first letter; the third letter is 2 steps ahead of the first letter.

6) M, N, O, L, R, I, V, ?

 A.    A

 B.    E

 C.    F

 D.    H

Answer / Explanation :
Answer : B.
The sequence is a combination of two series with the alternate letters. In the first series (M, O, R, V), the letters move 2, 3, 4, ... steps forward. In the second series (N, L, I), the letters move 2, 3, 4, ... steps backward.

7) Y, B, T, G, O, ?

 A.    N

 B.    M

 C.    L

 D.    K

Answer / Explanation :
Answer : C.
The sequence consists of two series (Y, T, O) and (B, G, ?). The first series consists of 2nd, 7th and 12th letters from the end of English alphabet. The second series consists of 2nd, 7th and 12th letters from the beginning of English alphabet.


8) BD, GI, LN, QS, ?

 A.    TV

 B.    UW

 C.    WX

 D.    VX

Answer / Explanation :
Answer : D.
Each term consists of two alternate letters. There is a gap of two letters between the last letter of each term and the first letter of the next term.


9) CE, GI, KM, OQ, ?

 A.    TW

 B.    TV

 C.    SU

 D.    RT


Answer / Explanation :
Answer : C.
Each term consists of two alternate letters. The last letter of each term and the first letter of the next term are alternate.


10) BF, CH, ?, HO, LT

 A.    DN

 B.    EL

 C.    EK

 D.    EM


Answer / Explanation :
Answer : C.
The first letter moves 1, 2, 3, ... steps forward. The second letter moves 2, 3, 4, ... steps forward.

0 comments:

DOWNLOAD EBOOKS