Thursday, 21 April 2016

Filled Under: ,

Verbal Reasoning Test part-3

Alphabet Series completion - Reasoning Test : Verbal Reasoning Online Test 
                                                                 
part-1
Hello dear,
This test consists of ten multiple choice objective questions with answers. Simply select one of the answer choices. If you prefer, you also have a choice to print these questions and work out at your convenient time.
Once you have answered all the ten questions in this test, you can share your score for this test and the total score for all the tests you attempted today. 
In each of the following questions, various terms of an alphabet series are given with one or more terms missing as shown by (?). Choose the missing terms out of the given alternatives.

In each of the following questions, various terms of an alphabet series are given with one or more terms missing as shown by (?). Choose the missing terms out of the given alternatives.

1) OTE, PUF, QVG, RWH, ?

 A.    SYJ

 B.    TCI

 C.    SXJ

 D.    SXI

Answer / Explanation :
Answer : D.
The first, second and third letters are in alphabetical order.

2) A, B, N, C, D, O, E, F, P, ?, ?, ?

 A.    G, H, I

 B.    G, H, J

 C.    G, H, Q

 D.    J, K, L

Answer / Explanation :
Answer : C.
The series consists of 2 groups (A, B, C, D, E, F, ?, ?) and (N, O, P, ?). The series is made of two terms of first group followed by one term of second group.

3) Z, W, S, P, L, I, E, ?

 A.    B

 B.    D

 C.    F

 D.    K

Answer / Explanation :
Answer : A.
The letters move 3, 4, 3, 4, ... steps backward.

4) A, I, P, V, A, E, ?

 A.    E

 B.    F

 C.    G

 D.    H

Answer / Explanation :
Answer : D.
The letters move 8, 7, 6, 5... steps forward.

5) EJO, TYD, INS, XCH, ?

 A.    NRW

 B.    MRW

 C.    MSX

 D.    NSX

Answer / Explanation :
Answer : B.
There is a gap of four letters between the first and second, the seccond and third letters of each term, and also between the last letter of a term and the first letter of the next term.

6) AI, BJ, CK, ?

 A.    DL

 B.    DM

 C.    GH

 D.    LM

Answer / Explanation :
Answer : A.
Both the first and second letetrs are in alphabetical order.

7) Z, X,V, T, R, ?,

 A.    O, K

 B.    N, M

 C.    K, S

 D.    P, N

Answer / Explanation :
Answer : D.
The alphabets are in the reverse order with a gap of one letter.

8) AB, DEF, HIJK, ?, STUVWX

 A.    MNOPQ

 B.    LMNOP

 C.    LMNO

 D.    QRSTU

Answer / Explanation :
Answer : A.
The first letter moves 1 step forward. The letters are in in alphabetical order.

9) U, B, I, P, W, ?

 A.    D

 B.    F

 C.    Q

 D.    Z

Answer / Explanation :
Answer : A.
The letters move 7 steps forward.


10) ABA, EDE, IFI, ?

 A.    UGU

 B.    OIO

 C.    OHO

 D.    OMS

Answer / Explanation :
Answer : C.
Consonants, which are in increasing alphabetical order, are placed in between vowels.

0 comments:

DOWNLOAD EBOOKS