The Best Blog for SSC CGL, Banking, UPSC and other competitive exams.

Saturday, 5 August 2017

5/08/17 SSC CGL परीक्षा first shift में पूछे गए प्रमुख

आज 5/08/17  SSC CGL परीक्षा first shift में पूछे गए प्रमुख

General Awareness Questions asked in SSC CGL Tier-I 2017
1. कार्य की एसआई इकाई क्या है ?
Ans. जूल (joule)

2. धनायन क्या है?
Ans. पॉजिटिव चार्ज आयन

3. तुगलक के बाद कौन सा राजवंश आया था?
Ans. सय्यद वंश

4. जंग लगना एक______ प्रक्रिया है?
Ans.ऑक्सीकरण

5. बल की एसआई इकाई क्या है?
Ans.न्यूटन

6. लोकसभा में राष्ट्रपति द्वारा कितने सदस्यों को नामांकित किया जाता है?
Ans.2

7.चयन के लिए उप-राष्ट्रपति की न्यूनतम आयु कितनी है?
Ans.35

8. किस अनुच्छेद के तहत राष्ट्रपति के पास सर्वोच्च न्यायालय से सलाह लेने की शक्ति प्राप्त है?
Ans.अनुच्छेद 143

9.कैबिनेट मिशन भारत में कब आया था?
Ans.1946

10. संगीत वाद्ययंत्र के साथ निम्नलिखित कलाकारों का मिलान कीजिए.
Ans. बांसुरी-हरि प्रसाद चौरासिया

11.2016 मैन बुकर पुरस्कार का विजेता कौन था?
Ans.सेलआउट

12. 2011-12 में पोली उमरीगर पुरस्कार किसने प्राप्त किया?
Ans.विराट कोहली

13. हाल ही में अमरीका ने किस देश को मुख्य रक्षा साझेदार बनाया है?
Ans.भारत

14. 2016 EKUVERIN” एक संयुक्त सैन्य अभ्यास, यह भारत और किस देश के बीच शुरू किया है?
Ans.मालदीव

15. अधिकार-पृच्छा (quo warranto) क्या है?
Ans.. अधिकार-पृच्छा का उपयोग किसी व्यक्ति के कार्यालय के अधिकार के लिए किया जाता है, परन्तु कार्यालय में व्यक्ति के प्रदर्शन का मूल्यांकन करने के लिए नहीं.

16.चंद्रगुप्त मौर्य के पुत्र का नाम बताइए ?
Ans.बिंदुसार

17.निम्न में से कौन सा धुआं नहीं करता है?

18. आपूर्ति वक्र के साथ गति ?

19. पाताल भैरव मंदिर कहां स्थित है?
Ans.उज्जैन

20.किस आयोग को नीति आयोग से प्रतिस्थापित किया गया है?
Ans.योजना आयोग

21.जिस दर पर भारतीय रिज़र्व बैंक देश के भीतर वाणिज्यिक बैंकों से पैसा लेता है. उसे क्या कहा जाता है?
Ans.रिवर्स रेपो दर

22.लेजर प्रिंटर के आविष्कारक कौन थे?
Ans.गैरी स्टार्कवेदर

23. डंकन पैसेज किस महासागर में एक जलसंधि है?
Ans.हिंद महासागर

24. सांप किस समूह से है?

25.दबाव की इकाई क्या है?
Ans.पास्कल

Must Read {Buy @10} Current Affairs Capsule for CGL 2017

Click Me Current Affairs Capsule (part 1) Jan- March 17


CURRENT AFFAIRS FOR UPCOMING EXAMS (Part 2- APRIL 2017 TO JUNE 2017)


Click Me CURRENT AFFAIRS FOR UPCOMING EXAMS (part 3)

English

Q1. Find the Synonym for the following question?
Opulent
(a) Sparse
(b) Ascetic
(c) Grandiose
(d) Penurious

S1. Ans.(c)
Sol.  opulent: ostentatiously costly and luxurious.

Q2. Find the Synonym for the following question?
Grotesque
(a) Ordinary
(b) Normal
(c) Fabulous
(d) Distorted

S2. Ans.(d)
Sol.  grotesque: comically or repulsively ugly or distorted.

Q3. Find the Antonym for the following question?
Irk
(a) Genial
(b) Exasperate
(c) Vex
(d) Pique

S3. Ans.(a)
Sol.  irk: irritate; annoy, genial-friendly and cheerful.

Q4. Find the Antonym for the following question?
Apex
(a) Base
(b) Zenith
(c) Meridian
(d) Median

S4. Ans.(a)
Sol.  Apex-the top or highest part of something, especially one forming a point.

Q5. Find the Correctly Spelt word?
(a) Neeice
(b) Neice
(c) Niece
(d) Niecie

S5. Ans.(c)
Sol.  ‘Niece’ is correct spelling.

Q6. Find the Correctly Spelt word?
(a) Dectionary
(b) Dictioenery
(c) Dictionery
(d) Dictionary

S6. Ans.(d)
Sol.  ‘Dictionary’ is correct spelling.

Directions (7-9): Some parts of the sentences have error and some are correct. Find out which part of a sentence has an error.

Q7. If I am you I would not have behaved like that.
(a) If I am you
(b) I would not have behaved
(c) like that.
(d) No error

S7. Ans.(a)
Sol. Write ‘had been’ in place of ‘am’.

Q8. He made me to do all the work.
(a) He made me
(b) to do
(c) all the work.
(d) No error

S8. Ans.(b)
Sol. Write ‘do’ in place of ‘to do’. Infinitive ‘to’ is not used with the verb ‘make’.

Q9. Neither of them were able to complete the work.
(a) Neither of them
(b) were able to
(c) complete the work.
(d) No error

S9. Ans.(b)
Sol. Write ‘was’ in place of ‘were’.

Q10.A person who is made to bear the blame due to others.
(a) Omnipresent    
(b) Anonymous            
(c) Scapegoat              
(d) Epilogue

S10. Ans.(c)
Sol.  scapegoat: a person who is blamed for the wrongdoings, mistakes, or faults of others, especially for reasons of expediency.

Q11.That which cannot be corrected.
(a) Inevitable            
(b) Incorrigible              
(c) Invincible                  
(d) None of these

S11. Ans.(b)
Sol.  incorrigible: (of a person or their behaviour) not able to be changed or reformed.

Q12. Short speech a poem given at the end of a play or book
(a) epilogue
(b) preface
(c) debut
(d) climax

S12. Ans.(a)
Sol. epilogue: a section or speech at the end of a book or play that serves as a comment on or a conclusion to what has happened.

Directions (13-17): In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Mark your answer in the Answer Sheet.

Since you have never had to (13) me for anything, perhaps you wouldn’t be (14) sticking (15) me now that I have run (16) debt, and (17) these people that it is in no way a Reflection on my character.

Q13.
(a) Appreciate
(b) Reproach
(c) Assert
(d) Pester

S13. Ans.(b)
Sol. Reproach- express to (someone) one's disapproval of or disappointment in their actions.

Q14.
(a) Averse to
(b) Deprived of
(c) Indifferent to

Click Me to Download SSC CGL 2016 Final Selection Cut-off All Posts [Official

Click Here to Join SSC CGL 2017 Preparation Group




Share:

0 comments: